Wat hoort er bij jouw cultuur?

Als we eens even stilstaan bij het begrip cultuur, dan gaat het dus om dat wat de mens schept. Het staat tegenover het woord natuur (aangeboren, spontaan zonder menselijk toedoen ontstaan). Het verwijst eigenlijk naar de menselijke activiteit en naar bepaalde symbolen die de activiteit een betekenis geven. Zo heeft ieder land ook weer zijn of haar eigen gebruiken en sommige dingen zijn nog steeds bewaard gebleven van vroeger. Alleen is het niet zo dat jong en oud er altijd gebruik van maken.

Ieder land eigen cultuur

Ieder land kan zo zijn eigen gewoonten hebben en dat kan juist de reden zijn dat mensen er graag op vakantie gaan. Zo heb je bijvoorbeeld in Spanje en veel andere landen de siësta. Dit is lang niet in heel Europa zo, maar veel landen maken er wel gebruik van en daar gaan toeristen dan ook vanzelf in mee. Als de mensen daar rusten, dan zijn de winkels even gesloten, is het overal rustig en zo gaan daar toch veel mensen in mee. Mensen passen zich dan aan en dit is dan een dingetje van vroeger en is nog steeds aanwezig. Het is wel mooi om dat eens van dichtbij te ervaren hoe eenvoudig mensen zich daarin aanpassen.  

Waar ga je in mee?

Soms mag je geen seks hebben voor het huwelijk, maar daar doet niet iedereen aan mee. Het is maar net wat voor jou goed voelt. Sommige mensen willen graag een dildo kopen en genieten op deze manier. Je kunt ook een voorbinddildo proberen. Er zijn veel stelletjes die elkaar eerst goed willen leren kennen en dan pas een stap verder gaan, maar je hebt ook mensen die erg vrij zijn en eenvoudig en snel seks hebben met een ander. Dit is niet perse cultuur gebonden, het ligt er ook aan hoe je hier zelf in staat, hoe je bent opgevoed speelt daarin misschien ook wel een rol. Ook daarin bestaat geen goed of fout, iedereen is baas over zijn of haar eigen lichaam. Het kan ook wel een stukje nieuwsgierigheid zijn om wat anders te willen ontdekken en dan eens te kijken naar speeltjes die het voor jou wat leuker en spannender kunnen maken.

Doe wat voor jou goed voelt

Er is iets waarin vast staat wat je wel of niet moet doen, je kunt zelf bekijken waar je je goed bij voelt. Dit geldt eigenlijk bij alles in ons dagelijks leven. Heb je zin om contact te leggen met anderen, dan kun je dat doen, heb je zin om alleen wat te doen, is dat ook prima. Je bent niet gebonden of verplicht dingen te doen, het gaat er om dat je het fijn hebt en geniet van het leven. Als je bepaalde dingen van vroeger mee hebt gekregen van je ouders bijv. en je voelt je er goed bij, dan kun je je daaraan vasthouden. Iedereen heeft zo zijn eigen vaste dingen in het leven die hij of zij vol blijft houden, anderen kiezen juist een heel andere weg en leven per dag en zien wel hoe het allemaal loopt. Iedereen is anders en dat is maar goed ook. Dit houdt het leuk, variatie en spannend zo allemaal met elkaar samen. Maar het is hoe dan ook wel interessant om je eens te verdiepen in een andere cultuur en dan na te gaan welke gebruiken ze daar kennen en nog gebruiken.