Wat is Wagyu vlees?

wat is waygu beef vlees

De laatste jaren kom je in steeds meer restaurants Wagyu vlees op de menukaart tegen. Maar ook steeds meer slagers verkopen het vlees, zodat je er zelf mee aan de slag kan. Je vraagt je alleen al een tijdje af wat het is en waarom het vlees duurder is dan een gewone steak op de menukaart.

Wat is Wagyu?

Wagyu is een Japans runderras met zwarte koeien. Van alle rassen is de Wagyu koe het meest smakelijk. Het vlees heeft namelijk een hoger vetgehalte dat door het vlees heen verwerkt is. Vet in rundvlees zorgt voor smaak en dit proef je direct. Uniek aan het vlees is dat het vet smelt bij kamertemperatuur. Je hebt dus geen lomp stuk vet aan je vlees zitten. Maar het zorgt voor extra smaak tijdens het bakken. De aroma is extra rijk en smakelijk in tegenstelling tot normaal rundvlees. Het is in Nederland vrij lastig om de originele Wagyu uit Japan te krijgen. Als je Wagyu vlees op het menu ziet staan komt dit meestal uit andere landen.

Verzorging van de Wagyu koe

Overigens is niet alleen het vlees van de Wagyu koe speciaal. De koe krijgt ook een zeer luxe behandeling en dit zou je terug proeven in het vlees. Zo krijgt de koe elke dag een massage. Door de massage wordt het vet goed verdeeld en dit zorgt voor de unieke smaak in het vlees. De massage zou ook nog eens de eetlust opwekken. De Wagyu krijgt tevens een speciaal dieet waar o.a. bier in verwerkt is. Overigens worden de koeien hier niet dronken van het gaat om een kleine hoeveelheid. Daarbij zijn er ook nog boeren die in de stallen klassieke muziek draaien om de koeien extra te laten ontspannen.

Wat kost Wagyu beef?

Je kan je wel voorstellen dat de prijs door deze behandeling een stuk hoger ligt. De boeren besteden veel tijd en liefde in de verzorging van de koeien. Alleen de massage kost al meer tijd dan enkel een koe melken en in de wei zetten. Een steak van een Wagyu koe kost in een restaurant daardoor al vrij snel tweehonderd euro. Een hamburger kost ongeveer vijftig euro. Hierdoor is het niet voor iedereen weggelegd. De prijs is ook afhankelijk van de kwalificatie van de koe. Het vlees wordt gekwalificeerd van A1 tot A5. De A5 is het meest exclusief en heeft een extra marmering en nog meer smaak. Je betaalt hier uiteraard de hoofdprijs voor.