KORT – week 28/10 – 3/11

Vier activiteiten om naar uit te kijken.

LITERATUUR – Poëziejongens – Mustafa Kör

Een dichter ruilt zijn stille zolderkamer in voor het geroezemoes van de klas. Mustafa Kör vertoefde enkele weken op het THHI in Tessenderlo waar hij een groep jongeren warm maakte voor kunst en cultuur. De bundel Poëziejongens is het verhaal van het project Dichter in Residentie. Op de boekenbeurs stellen ze hun boek voor.

En wat vonden de leerlingen zelf van het project?

Leander Vaes (17) dacht dat hij er niks van zou terechtbrengen, maar ondervond al snel hoe gevarieerd zijn taalgebruik werd en hoe slam poetry een onverwacht hoogtepunt werd van de sessies. Hij kijkt alvast met enige trots terug op wat hij heeft bereikt.

Ward Vandeweyer (17) ervoer dat je door poëzie jezelf beter leert kennen, en dat je ook meer van jezelf toont. Het inspireerde Ward alvast om meer met poëzie bezig te zijn en het advies aan de school om elk jaar rond de Poëzieweek zo’n project te organiseren.

31 oktober in Antwerpen
www.poeziecentrum.be

 

KLASSIEK – Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks olv. Mariss Jansons

Dat het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks steevast tot de beste orkesten ter wereld gerekend wordt, ligt zeker mee aan het charisma van sterdirigent Mariss Jansons.

De reputatie van Johannes Brahms berust veeleer op zijn vier symfonische werken. Vooral zijn Vierde Symfonie is een toonbeeld van Duitse romantiek en een monument uit het repertoire.

Waar Brahms muzikale thema’s als een ingenieur verwerkt, lijkt Richard Strauss eerder een tovenaar. Getuige de symfonische tussenspelen uit zijn opera ‘Intermezzo’, waarin hij een komisch portret schetst van zichzelf en zijn vrouw. Dat autobiografische komt ook terug in zijn ‘Vier letzte Lieder’. Niemand minder dan Diana Damrau – volgens velen de grootste sopraan van het moment – vertolkt de hartstochtelijke zangpartij. 

3 november in Antwerpen
www.desingel.be

EXPO – Horse Head
Voorbij de laatste nederzetting ligt de uitgestrekte leegte in majestueuze berglandschappen. Fotograaf Frederik Buyckx (°1984, Antwerpen) zoekt het isolement op.

In Horse Head documenteert hij de bestaande connectie tussen mens en natuur in de geïsoleerde levensstijl van semi-nomadische herders in Kirgizië.  Hij onderzoekt hoe mens en dier samenleven, in welke maten ze van elkaar afhankelijk zijn en hoe ze omgaan met de meedogenloze kracht van de natuur. Het resultaat zijn vaak monumentale landschappen waarin de bewoners lijken te verdwalen of zelfs vervagen.

nog tot 5 januari in Mechelen
www.cultuurcentrummechelen.be

KINDEREN – Dihya
Hoe verander je een wereld waarin alles met alles verbonden lijkt te zijn? De jongerenvoorstelling DIHYA stelt vragen over doen, strijden en hoe radicaal verzet kan zijn. 

Dihya en haar moeder wonen in een grijs appartement in Borgerhout. In een vroeger leven was de moeder activist. Dihya groeit op met de heroïsche verhalen over die strijd en over de mythische verzetsheldin naar wie ze is genoemd. De strijd moet worden verdergezet. Dihya vecht tegen het klimaatbeleid, tegen ongelijkheid, tegen uitbuiting. Maar de wereld waarin ze opgroeit is complexer dan die van haar moeders jeugd. En Dihya is anders dan haar moeder. 

nog tot 8 november in Antwerpen
www.actionzoohumain.be

Laat een reactie achter