Blijven tekenen is blijven oefenen

Het Snijders&Rockoxhuis in Antwerpen belicht tekeningen van Jan Brueghel de Oude.

Jan Brueghel was de zoon van Pieter Bruegel de Oude en vader van Jan Brueghel de Jonge. Ook was hij de broer van Pieter Brueghel de Jonge. Heel verwarrend allemaal. Over wie hebben we het nu eigenlijk?

Jan Brueghel de Oude was één van de meest prominente en succesvolle Vlaamse kunstenaars rond 1600, naast Peter Paul Rubens. Op zijn twintigste vertrok hij naar Italië zoals veel kunstenaars uit die tijd dat deden. Na zeven jaar keerde hij terug om zich in Antwerpen te vestigen. De schilder was zeer gewild en werd zelfs benoemd tot hofschilder van aartshertog Albrecht van Oostenrijk en Isabella van Spanje

De in het Snijders&Rockoxhuis belicht de tekening van de oude meester. Doordat heel wat werken gesigneerd en gedateerd zijn, kunnen we zijn reis door Italië in kaart brengen. De studies en afgewerkte tekeningen zijn een mooie weergave van zijn tijd.

“Wij kennen zijn vele schilderijen, maar in de tekening zien we toch de hand van de meester. Hij heeft zijn leven lang getekend, wat aantoont dat hij bleef oefenen om te verbeteren,” vertelt conservator Hildegard Van de Velde aan 100% CULTUUR.

Nog tot 26 januari in Antwerpen
www.snijdersrockoxhuis.be

Laat een reactie achter