Op architectuuruitstap in Kasterlee.

Kom meer te weten over het Frans Masereelcentrum en A Giant Sculpture.

Dierendonckblancke architecten leidt je rond door het Ontmoetingscentrum en vertelt over hun masterplan voor de dorpskern. Vervolgens bezoek je het werk A Giant Sculpture met Arnout Van Vaerenbergh van kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh. Afsluiten doe je in het nieuwe paviljoen van het Frans Masereelcentrum ontworpen door Hideyuki Nakayama.

Twee hoogtepunten op je pad:

A Giant Sculpture – Gijs Van Vaerenbergh

Op de top van de duin in groendomein Hoge Mouw in Kasterlee staat sinds eind 2018 A Giant Sculpture van kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh. Het monumentale hoofd lijkt op te rijzen uit de duin. Het kunstwerk in cortenstaal liet zich inspireren door het landschap en de rijke historiek van de heuvelrug. De sculptuur is deel van een toeristisch ontwikkelingsplan voor de Kempense Heuvelrug. Gijs Van Vaerenbergh is de kunst- en architectuurpraktijk van Arnout Van Vaerenbergh en Pieterjan Gijs. Het collectief bestaat sinds 2007 en bouwt, naast architectuurprojecten, artistieke interventies, installaties en sculpturen.

Paviljoen Frans Masereel Centrum – Hideyuki Nakayama Architecture en LIST Architecture

Het Frans Masereel Centrum  is een ontmoetingsplaats van grafische kunstenaars en centrum voor printkunst en grafisch design. Recent werd de locatie in Kasterlee uitgebreid met een paviljoen voor meer expo- en werkruimte. De architecten zijn Hideyuki Nakayama uit Japan en Ido Avissar van het Parijse LIST. De Belgische architect-schilder Jean Glibert maakte een subtiel kunstwerk, in de constructie geïntegreerd. De vrij in te vullen structuur overstijgt de opdeling tussen kunstenaars en publiek, tussen met machines gevulde ateliers en tentoonstellingsruimtes, tussen product en proces. Grote raampartijen richten zich op het omringende Kempense landschap. Het paviljoen vormt de uitbreiding van het gebouw dat architect Lou Jansen in 1967 ontwierp.

20 juni, van 12 tot 17 uur in Kasterlee
www.centrum.ar-tur.be

Laat een reactie achter