Nieuw paviljoen voor Frans Masereel Centrum

Featured Video Play Icon

De Vlaamse instelling die focust op het medium grafiek binnen de kunsten breidt uit.

Het Frans Masereel Centrum in Kasterlee organiseert jaarlijks ongeveer 60 residenties voor kunstenaars uit alle hoeken van de wereld. Hier kunnen ze in de ateliers  experimenteren met verschillende grafiektechnieken van etsen en lithografie tot digitale technieken. Ook masterclasses, tentoonstellingen en beurzen behoren tot de projecten van de organisatie.

Voor het centrum speelde de architectuur altijd al een belangrijke rol. De oorspronkelijke gebouwen die in 1967 door architect Lou Jansen ontworpen zijn, beïnvloeden de werkwijze van de kunstenaar. Zo is het ronde gebouw bijvoorbeeld een spanningsveld tussen individueel werken in het midden van de ruimte, omgeven door  plaats voor collectieve uitwisseling.

De niet-hiërarchische machikado-structuur (waar veel passage is) van het nieuwe paviljoen overstijgt de gebruikelijke opdeling tussen kunstenaars en publiek, tussen met machines gevulde ateliers en tentoonstellingsruimtes, tussen product en proces. De bestaande residentiewerking wordt uitgebreid en het gebouw biedt meer tentoonstellingsmogelijkheden.

In het dak zit een kunstwerk van de Brusselaar Jean Libert verwerkt. De kunstenaar voert onderzoek in de architectuur en reageert daarop als schilder. Een aantal van zijn werken zijn momenteel te zien in een kleine tentoonstelling.

Maandag tot vrijdag, 10 tot 17 uur
fransmasereelcentrum.be

Laat een reactie achter