Gilliot & Roelants

Keramiek is in. En wist je dat de Rupelstreek gekend is om zijn steenbakkerijverleden?

Naast bakstenen, kwamen er ook tegels uit de oven in Hemiksem aan het begin van de 20ste eeuw. Met al voor 1914 een productiecapaciteit van 250.000 tegels per dag. De kunstwerkjes behoorden tot de absolute wereldtop.

De Gilliotfabriek vervaardigde vloer- en wandtegels voor standaardgebruik en unieke, artistiek hoogstaande tegelpanelen voor speciale opdrachten. Het was lange tijd de grootste en modernste tegelfabriek in Europa. Door de goede prijs-kwaliteitverhouding en de aantrekkelijke decors waren Gilliottegels gegeerd in binnen- en buitenland.

Het Gilliot & Roelants Tegelmuseum in de Sint-Bernardusabdij verzekert het behoud van de collectie. Hier kom je meer te weten over het verleden van de kunst. In 2016 werd het museum uitgebreid met een nieuwe vleugel met daarin de omvangrijke Pozzo-collectie. Verzamelaar Roberto Pozzo schonk iets meer dan drieduizend tegels die gemaakt waren in de  ateliers van Gilliot & Cie. Naast de vele tegels in verschillende neostijlen en art deco, bezit de collectie opvallend mooie voorbeelden van art nouveau.

In het museum zijn ontwerpen, gietvormen, loonboeken en merkwaardige tegels te bekijken, en keramiekpanelen van Ignace Verwilghen, Sonja Leemans en Joseph Roelants.

Maak je er graag een actieve dag van? Ook in het straatbeeld vind je her en der nog sporen van de prachtige Gilliottegels terug. De Gilliotroute volgt een lus langs locaties die onmiddellijk aan het rijke tegelkeramiekverleden gelinkt kunnen worden. Je kan kiezen tussen de korte route van 4 km of de lange van 7 km.

Van 15 juni tot 30 september 2019, open van woensdag tem. Zondag van 14 tot 17 uur.
Vanaf oktober elke eerste zondag van de maand van 14.00u tot 17.00u

www.gilliottegelmuseum.be
Lees meer over de route: www.gilliottegelmuseum.be/gilliotroute.htm

Laat een reactie achter