4 Tips voor jouw jazzy augustus

Festivals, concertjes en nieuwe klanken.

Jazz Middelheim – WILRIJK
Dit jazz festival in Park Den Brandt hoeft geen introductie meer. Dit jaar wordt er geklonken op 50 jaar jazz tussen de bomen. Het festival behoudt dezelfde gezelligheidsfactor, de namen op de affiche werden elke zomer groter. Ze komen met big band, acid en avant-garde.

In Club Stage voert  de New Yorkse jazzkenner en radiopresentator Simon Rentner gesprekken met de muzikanten op de affiche, waaronder David Murray, Genevieve Artadi (Louis Cole Big Band) en Kenny Werner. Zondag eindigt de dag op Main Stage met een homage aan Toots Thielemans door Gregoire Maret, Kenny Werner en gasten.

15 tot 18 augustus

Walter Boeykens Ensembe & The Horns – Bornem
Het Bornem Festival Walter Boeykens wil met vier concerten op prachtige locaties muzikale persoonlijkheden verbinden. 1 september sluit het Walter Boeykens Ensemble de concertenreeks af met Mendelssohns concerto voor twee klarinetten en strijkers, waarna het met Carnaval de Venice van Giampieri de rode loper uitrolt voor gastartiesten Jo Hermans en Wietse Meys. Met trompet en sax maken deze muzikale veelvraten meteen duidelijk dat niet enkel zangers en gitaristen het verschil kunnen maken. Ze dompelen je onder in Chet Baker-achtige sferen.

1 september
(foto bovenaan: Jo Hermans en Wietse Meys)

JazzContest – Mechelen
Op vrijdag 23 augustus vindt de finale van de 7e JazzContest Mechelen plaats. Op het Cultuurplein spelen vier groepen jonge muzikanten die geselecteerd werden. Een professionele jury zal na hun optredens een winnaar kiezen. Tijdens de deliberatie is er een optreden van een van de meest toonaangevende groepen uit België: Mâäk Quintet. Deze groep onstond meer dan 20 jaar geleden als een klassiek jazzkwartet rond trompettist Laurent Blondiau. Vandaag is Mâäk Quintet een van de meest avantgardistische jazzformaties in België. Mâäk staat voor vitaliteit, dynamiek en muzikale vrijheid. Altijd binnen een duidelijk afgebakend kader, klinkt de van het kwintet nu eens verfijnd of fascinerend, dan weer magnetisch of zwoel.

23 augustus

Cream Colored Ponies – Herentals
Cream Colored Ponies zijn echte jazzcats met een passie voor de swingmuziek uit de jaren dertig en veertig. Op hun nostalgische trip door het swingtijdperk brengt de groep hulde aan de crooners van weleer: Louis Prima, Louis Armstrong, Nat King Cole, Dean Martin, Frank Sinatra, Ella Fitzgerald en vele anderen.

15 augustus

Laat een reactie achter