Wintertuin

De dochters uit de gegoede en kosmopolitisch georiënteerde burgerij gingen school in Onze-Lieve-Vrouw-Waver.

Naar het einde van de 19e eeuw toe verwierf België niet alleen wereldfaam op technisch, wetenschappelijk en artistiek vlak, maar ook op pedagogisch vlak. Daardoor was ons land aantrekkelijk op onderwijsgebied. Die aantrekkingskracht ging ook uit van het Waverse Instituut der Religieuzen Ursulinen.

De dochters uit de gegoede en kosmopolitisch georiënteerde burgerij kwamen er vanuit binnen- en buitenland terecht in een architecturale omgeving die bij hun sociale klasse paste. De ideeën van de internationale beweging rond ‘l’Art à l’école’ kregen daarbij een haast perfecte vertaling. Het gebouwencomplex waar decoratie, lichtinval en ruimtelijke organisatie een mooi geheel vormde was een stimulerende omgeving voor leergierige jonge meisjes.

Het Ursulineninstituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver is een verborgen parel van de art nouveau. Vooral de wintertuin van het voormalige pensionnat de demoiselles blijft tot op vandaag verrassen met zijn feeërieke licht- en kleurenspel.

Elke zondag om 14.30 u een gewone rondleiding van twee uur in het Nederlands, in het Frans en/of het Engels. Deuren om 14.00 u.

www.visitwintertuin.be

 

Laat een reactie achter