Klanken uit de toren

Een terrasje op de Grote Markt van Herentals met een beiaardconcert op de achtergrond.

De Lakenhal op de Grote Markt van Herentals is een sober rechthoekig gebouw, maar in de 35 meter hoge Belforttoren, klinkt het minder sober! Sinds midden zestiende eeuw hangt hier een beiaard. Alle vijftig klokken wegen samen bijna vier ton.

Vier avonden bespelen Koen Van Assche (11 en 25 juli), Geert D’hollander (4 juli) en Tom Van Peer (18 juli) het grote instrument. De beiaardiers brengen een aangename mix van licht klassieke en jazz. Je geniet gratis van de concerten met een verfrissend drankje op een terras op de Grote Markt.

Geert D’hollanderwas tot voor enkele jaren stadsbeiaardier in een aantal Vlaamse steden zoals Antwerpen. Vanaf 2012 is hij werkzaam als beiaardier van de prestigieuze Bok Tower Gardens in Florida.

Tom Van Peer is stadsbeiaardier van Lokeren en Puurs. Hij is een fervent vertolker van jazz op beiaard en zijn improvisaties in diverse stijlen getuigen van zijn creativiteit met muziek. Sinds 2012 is hij leraar aan de Mechelse beiaardschool voor het vak improvisatie.

Koen Van Assche (bovenstaande foto) studeerde vanaf zijn veertiende aan de beiaardschool van Mechelen, waar hij in 1986 het einddiploma behaalde. Hij is co-stadsbeiaardier van Antwerpen en stadsbeiaardier van Lier, Turnhout en Herentals. Ook vormt hij een beiaardduo met zijn vrouw Anna Maria Reverté, de beiaardier van Barcelona. Koen Van Assche is voorzitter van de Vlaamse Beiaard Vereniging en van de Beiaard Wereld Federatie. 

Elk concert duurt een uur (zonder pauze) en start om 20 uur.

4, 11, 18 en 25 juli in Herentals
www.schaliken.be

 

Laat een reactie achter