De stad van Le Corbusier

Featured Video Play Icon

Hoe leven bewoners vandaag in een bedachte stad?

De Frans-Zwitserse architect, stedenbouwkundige, theoreticus, schilder en beeldhouwer is een icoon in de Modernistische architectuur. Na de onafhankelijkheid van India wilden de beleidvoerders een nieuwe stad oprichten en namen hiervoor Le Corbusier onder de arm. Chandigarh in het Noord-Indiase Punjab werd zijn experiment, zijn utopie, zijn ideaalstad.

De in het MAS vond zijn inspiratie in een kunstwerk van Christian Barani. De kunstenaar documenteerde de stad en creëerde een installatie met acht schermen waarop in verschillende thema’s tien uur aan film wordt vertoond.

Van India keren we ook naar Linkeroever in Antwerpen. Le Corbusier nam in 1933 deel aan een internationale wedstrijd om een nieuwe moderne stad te ontwikkelen voor de oever. Hij droomde van een nette geordende stad met veel groen waar voetgangers zich vrij konden bewegen. De wedstrijd eindigde echter zonder winnaars en de plannen van Le Corbusier werden opgeborgen.

Nog tot 18 augustus in Antwerpen
www.mas.be

Laat een reactie achter