Rug aan rug: Ria Pacquée en Ana Mendieta

Featured Video Play Icon

Deze zomer ontvangt het Middelheimmuseum twee grote namen die werken met performancekunst.

De tentoonstellingen geven rug aan rug blijk van een diverse kunstenaarspraktijk die zij ontwikkelden vanuit het lichaam als werkinstrument; zoals een beeldhouwer gaan ze hun eigen materie ‘te lijf’, en geven een eigentijdse antwoord op de traditie van de figuratieve beeldhouwkunst. De werken in beide projecten zijn doordrongen van een koppige dosis lef en adresseren in sterk visuele beelden onze collectieve en individuele identiteit.

Ria Pacquée
They are looking at us, we are looking at them
25 mei tot 22 september

Al sinds de jaren zeventig onderzoekt Ria Pacquée het begrip identiteit. Dat doet ze met haar eigen lichaam als werkinstrument: in performances en body art, maar ook in recente installaties en videowerken. Vanuit haar houding als performer neemt zij zelf in het werk – voor of achter de camera – een centrale positie in,  zonder dat het biografisch of persoonlijk wordt. Met deze tentoonstelling wordt het werk van Ria Pacquée voor het eerst getoond in de context van de hedendaagse beeldhouwkunst en waagt zij zich aan sculpturale installaties in openlucht. De presentatie toont installaties, videowerken en performances, de meeste specifiek voor deze tentoonstelling gecreëerd. In juni is de kunstenares dagelijks in het museumpark aanwezig. Het eilandje in de parkvijver wordt een maand lang haar werkruimte waar ze acties bedenkt en uitvoert. 

Ana Mendieta
Earthbound
25 mei tot 22 september

Deze solotentoonstelling toont voor het eerst in België een bredere selectie werken van de Cubaanse Ana Mendieta. Drieënveertig jaar na haar performance in het ICC (Internationaal Cultureel Centrum) op 24 april 1976, is haar werk opnieuw te zien in Antwerpen. Haar films en foto’s vertonen sculpturale werken die moeiteloos een plaats opeisen in de internationale canon van de hedendaagse kunst. Daarmee opent de tentoonstelling Earthbound een nieuw perspectief op de verhouding van de mens tot zijn omgeving. Het werk van Mendieta zoekt via rechtstreeks lichamelijk contact met de natuur zowel naar een vorm van individuele zelfexpressie als naar een universele voorouderlijke kracht. In het Middelheimmuseum, waar zowel kunstenaar als bezoeker onderhevig zijn aan de natuurelementen, komen de artistieke ideeën van Mendieta perfect tot hun recht.

Tot 22 september in Antwerpen
www.middelheimmuseum.be

Laat een reactie achter