De Iraanse Revolutie in fotoboeken

Featured Video Play Icon

Veertig jaar na het uitbreken van de Iraanse Revolutie. 

Het Fotomuseum in Antwerpen presenteert Enghelab Street, een project van de Iraanse kunstenares Hannah Darabi. Haar collectie fotoboeken en politieke boeken, uitgegeven in Iran tussen 1979 en 1983, vormt het uitgangspunt van deze tentoonstelling.

Na de val van het regime van de sjah kwam er een korte periode van relatieve vrijheid van meningsuiting, die duurde tot aan de opkomst van de islamitische regering. Deze boeken getuigen van die broeierige politieke periode, die een nieuwe wind deed waaien in de Iraanse fotografie. De antropoloog en onderzoeker Chowra Makaremi (FR/IR, 1980) kadert het project in een historische context, want deze periode is essentieel om het hedendaagse Iran te begrijpen. Naast de historische objecten toont Hannah Darabi artistiek werk waarmee ze een alternatieve lezing van haar eigen collectie geeft.

Nog tot 9 juni in Antwerpen
www.fotomuseum.be

Laat een reactie achter