Droomachtige ritmische films

Featured Video Play Icon

‘I’m the glue’ is de tweede solotentoonstelling van Antwan Horfee bij PLUS-ONE Gallery.

De titel verwijst naar de talrijke technieken en materialen die de kunstenaar in de figuurlijk aan elkaar lijmt. Horfee combineert schilderijen en tekeningen met films, installaties en projecties, analoge technieken uit de jaren ‘70 met de nieuwste virtual reality-toepassingen. Zijn honger naar experiment is onstilbaar.

Antwan Horfee (°1984, Parijs) is het pseudoniem van een Parijse artiest en internationaal befaamde, charismatische graffitispuiter. Zijn werk is beïnvloed door Europese, abstracte kunstenaars en internationale stromingen zoals Gutai en de CoBrA groep, maar evengoed door de wereld van tatoeages en vintage cartoons. Die invloeden dienden als startpunt voor Horfees grafisch werk, dat neigt naar abstractie en een reeks aan media als drager gebruikt: schilderijen op canvas of papier, sculpturen en graffiti. Het universum van Horfee wordt bevolkt door hallucinogene paddestoelen, neo-hippiefiguren, hashtags, wilde vleesetende planten, abstracte vormen, teksten,… Geïnspireerd door de kunstgeschiedenis stelt hij de canon en de kunstwereld in vraag.

Horfee grijpt hier terug naar de tekenkunst. Hij gaat te werk op papier, karton en canvas, maar evengoed op plastic. Door te tekenen op dikke vellen transparante industriële plastic, laat hij licht, schaduw en toeval toe om extra lagen aan het werk toe te voegen. In de animatiefilms waarmee hij recent is beginnen experimenteren, trekt hij die manier van werken door. Puttend uit oude en hedendaagse animatie, in het bijzonder Japanse vintage animatiefilms, maakt hij tekeningen op dunne plastic vellen, die hij op elkaar plaatst. Dat resulteert in driedimensionele droomachtige ritmische films. Abstracte en figuratieve elementen vloeien er in pulserende bewegingen door elkaar. Momenteel loopt in Palais de Tokyo in Parijs Antwan Horfee’s virtual reality-tentoonstelling ‘Gigamaku’ (20/2/19-12/05/19).

Van 11 mei tot 16 juni in Antwerpen 
www.plus-one.be

16 mei, 19.00 uur Filmrelease en Artist Talk Antwan Horfee in M HKA
www.muhka.be

Filmpje: Antwan Horfee soloshow Self X Slalom at PLUS-ONE Gallery in 2017

Laat een reactie achter