Kortstondige lichamelijkheid

Kunstenares Hadassah Emmerich maakt een dialoog tussen abstractie en figuratie met tropische kleuren en silhouetten.

De Nederlandse kunstenares Hadassah Emmerich (°1974, Heerlen) woont en werkt al enkele jaren in Brussel. Naast grote muurschilderingen met kleurrijke, organische motieven creëert ze ook werk op papier en installaties. Daarbij worden uiteenlopende thema’s met elkaar verweven, zoals vragen rond identiteit en lichamelijkheid, ‘het exotische’ en de dialoog tussen abstractie en figuratie.

Als vertrekpunt gebruikt Emmerich fragmenten van teksten, advertenties, vintage fotografieboeken en kunsthistorische referentiewerken. Nadat ze dit materiaal via fotomontage tot nieuwe composities heeft gesmeed, brengt ze die door een combinatie van schilderen en printen op doek over. Daarbij zorgen versluierde tropische kleuren, silhouetten tegenover vlakken met onduidelijke randen, maar ook het gebruik van sjablonen, spiegelingen en herhalingen voor een spanning tussen onderdrukking en bevrijding. Zo probeert Emmerich op een schilderkundige manier het begrip multiculturalisme te ontrafelen.


23 maart tot 26 mei in Mechelen
www.cultuurcentrummechelen.be

 

Laat een reactie achter