Editie maart – mei 2019

Een uitgebreid overzicht van de belangrijkste en meest kwalitatieve ’s in de provincie Antwerpen.

100% EXPO is een gratis driemaandelijks magazine over tentoonstellingen en beeldende kunst. Meer dan louter tips, want elk nummer gaat dieper in op de onderwerpen met interviews en verhalen.

Je leest het magazine digitaal of in print.

Nieuwe grafiektempel, p. 6

Het Frans Masereel Centrum in Kasterlee breidt zijn iconische koepelconstructie – noem het maar kunstobservatorium – uit met een verfijnd, stervormig hoofdgebouw. Het is een nieuwe grafiektempel en vooral: een ontmoetingsplek voor kunstenaars en publiek. Daarbij blijft hét Vlaamse kenniscentrum voor grafische kunsten voor de toevallige bezoeker net zo laagdrempelig en (gratis) toegankelijk als het altijd was. Directeur Sofie Dederen gunde ons een terug- en vooruitblik, de geur van verse drukinkt moet u erbij denken.

Hoe maakt u het? p. 14

Met de handen boetseren we vakmanschap door de eeuwen heen. Nu nog verplaatsen we ons graag naar de werktafel waar ambachten worden uitgeoefend en doorgegeven. Voor het plezier van het maken, om er ons brood mee te verdienen of voor de nostalgie die het ambachtelijk gemaakte als cultureel erfgoed voortbrengt. Is dat met liefde gebrouwen, gebakken, gevlochten? Doordacht of op gevoel? En hoe maakt ú het op zondag 28 april? Erfgoeddag 2019 stelt deze vraag bij het thema vakmanschap en ambacht.

Annie Gentils’ eigenzinnige koers, p. 20

In de Annie Gentils Gallery ligt de parketvloer bezaaid met zwart stof. Zoon Orlando Gentils zaagt er aan sokkels voor de nieuwe expositie van Tom Pucky. Boven in de studio, met zicht op de ondergesneeuwde tuin, kijkt Annie Gentils terug op bijna veertig jaar tentoonstellen. En blikt ze vooruit naar de aankomende duo-expositie van Pieter Laurens Mol en Kris Fierens.

Valerie Traan, p. 28

Veerle Wenes is de sterke dame achter Valerie Traan. Nog tot 24 maart loopt in deze Antwerpse galerie een tentoonstelling waarin drie beeldend kunstenaars (Annemie Augustijns, Sofie Van der Linden en Kathleen Vinck) zich laten inspireren door het werk van de Belgische meubelmaker en architect Willy Van Der Meeren (1923-2002). Bouwkunst, de titel van de expo, verwijst naar Van Der Meerens hekel aan woorden als architectuur en design. Maar het is ook een knipoog naar de identiteit van deze wondere plek waar de grenzen tussen architectuur, design en kunst keer op keer worden afgetast.

Elke drie maanden valt het magazine 100% EXPO gratis in je bus. De leesgierigen schrijven zich HIER in.
Liever digitaal? Het meest recente nummer lezen of duiken in het archief kan HIER. 

Laat een reactie achter