Léon Stynen – Architectuurroute

Léon Stynen (1899-1990) was een Belgisch architect, stedenbouwkundige en ontwerper. Met tal van projecten – vele daarvan in Antwerpen – drukte hij zijn stempel op de Belgische modernistische architectuur.
En beïnvloedde hij generaties kunstenaars en architecten. Bekende gebouwen van Stynen zijn deSingel, de BP-building en de casino’s van Oostende en Knokke.

In 2018 zetten het Vlaams Architectuurinsituut, deSingel, Provincie Antwerpen en Stad Antwerpen het indrukwekkende oeuvre van Stynen in de kijker. Zo loopt er in deSingel – ook wel Stynens stenen testament genoemd – een grote archieftentoonstelling. ‘Léon Stynen, architect’ brengt zowel Stynens verwezenlijkingen als zijn omvangrijke archief in beeld.

Parcours in en rond deSingel
Naast deze overzichtstentoonstelling kan je ook op ontdekkingstocht in en rond deSingel. Fotograaf Filip Dujardin maakte een hedendaagse interpretatie van enkele iconische projecten van Stynen, terwijl het Antwerpse architectenbureau Eagles of Architecture een route uittekende. Die is gebaseerd op de ‘promenade architecturale’ die Stynen oorspronkelijk voor de kunstsite in gedachten had. Je komt op plaatsen die je nooit eerder betrad en ziet het gebouw van deSingel zoals je het nog nooit zag ...

Léon Stynen Architectuurroute
Speciaal voor grote fans van Stynen ontwikkelde het Vlaams Architectuurinstituut samen met Stad Antwerpen ook een Léon Stynen Architectuurroute. Deze laat nog veel meer van Stynen zien en voert je langs zijn meesterwerken in Antwerpen. Van residentie Elsdonck in Edegem over de C&A op de Meir tot het het E.B.E.S.-kantoorgebouw. Van Parkwijk De Vallaer over het Esso Motor Hotel tot Stynens eigen woning …

Je kan deze route downloaden via de Antwerp Museum App of de Erfgoed App. Maar je kan ook een Stynenkaart ophalen in deSingel of bij Visit Antwerpen. De app geeft je een uniek inzicht in zijn archief en vertelt je de verhalen achter de gebouwen. Zo kom je alles te weten over het markante en veelzijdige oeuvre van Stynen. En over zijn voorliefde voor zijn geboortestad Antwerpen.

Léon Stynen, architect + Stynen-parcours (wandeling)
Tot 20.01.2019
deSingel
Desguinlei 25, Antwerpen
www.vai.be – www.desingel.be – www.stynen2018.be – #Stynen2018

Léon Stynen Architectuurroute
Antwerp Museum App / Erfgoed App
of kaart op te halen in deSingel, of bij Visit Antwerpen (Grote Markt 13, 2000 Antwerpen)

Meer over Léon Stynen lees je ook in editie 25 van ‘100% EXPO’!

Laat een reactie achter

Meer tips