MoMu – Soft? Tactiele Dialogen

Featured Video Play Icon

Hedendaagse kunstenaars drukken zich vandaag complexloos en vrij uit in textiel, even vaak in combinatie met andere media. ‘SOFT? Tactiele Dialogen’ gaat over die vrijheid waarmee kunstenaars zich bewegen tussen media. En over onverwachte toepassingen van textiel. Over tactiliteit ook, over texturen en de huid van sculpturen.

MoMu is voor deze te gast in het Maurice Verbaet Center in Antwerpen, waar de monumentale trappenhal voor een indrukwekkend decor zorgt. Voor het eerst focust het museum niet op mode, maar op textiel. Werken uit de eigen collectie van Belgische textielkunstenaars uit de jaren 70 en 80 gaan in dialoog met die van hedendaagse kunstenaars die zich vrij uitdrukken in textiel. Allen delen ze het intuïtieve scheppen met stof en de aantrekking tot de esthetische mogelijkheden ervan. En ze erkennen de betekenisvolle kracht van het ‘zachte’ medium.

Bevrijding
De vrijheid waarmee hedendaagse kunstenaars verschillende media hanteren, danken ze voor een deel aan de strijd van de eerste generatie textielkunstenaars. In de jaren 60 en 70 werd textiel vooral geassocieerd met ‘vrouwenwerk’ of ‘decoratie’ en werd het gemarginaliseerd. Feministische, post-minimalistische en fiber art-kunstenaars gebruikten echter het medium om de machtsverhoudingen binnen de kunstwereld aan de kaak te stellen. Hierdoor kwam de strenge scheiding tussen de ‘schone’ en toegepaste kunsten onder druk te staan. Deze pioniers komen aan bod op het gelijkvloers.

Universeel
In de trappenhal focust het tweede luik van de expo op hedendaagse kunst. Textiel is een universele vorm van communicatie die gemakkelijk te begrijpen is. Elke minuut van de dag staan we in nauw contact met textiel en we zijn ons ook bewust van de functie die het als teken kan hebben. Want textiel schept banden tussen mensen en groepen, en speelt een belangrijke rol bij gebeurtenissen zoals geboorte en huwelijk. We dragen kleding om onze identiteit te tonen of om ons een nieuwe aan te meten.

Textiel roept dan ook verschillende associaties op. De kunstwerken in de expo zijn vaak autobiografisch, sociaal en politiek geëngageerd. Maar even vaak werden de kunstenaars intuïtief aangetrokken tot het medium.

Tast
Daarnaast speelt ‘SOFT? Tactiele Dialogen’ met de spanningen tussen texturen, tussen hard en zacht. Je ogen schatten in wat je vingers zullen voelen. Zo is er een werk in keramiek van Stéphanie Baechler dat een plooibaar en flexibel stuk stof lijkt, terwijl het net fragiel en breekbaar is. Verder ontdek je in de trappenhal in-situwerken van onder meer Klaas Rommelaere en Nel Aerts. Er is ook werk van Kati Heck, Sven ’t Jolle, Anton Cotteleer, Christoph Hefti en anderen uit de jongste generatie.

Extra dialogen
Vanaf oktober sluiten PLUS-ONE Gallery, Gallery Sofie Van de Velde, ABC Klubhuis en DMW Art Space aan bij de tentoonstelling. In uitstalramen in de Lange Leemstraat (vlak bij het Maurice Verbaet Center) gaan 5 onverwachte installaties van jonge kunstenaars in dialoog met voorbijgangers.

Foto's
boven: Kati Heck, ‘Schutzengel of Painting’, 2015, Photo: © Tim Van Laere Gallery
onder: Klaas Rommelaere, ‘It's People Who Need People’, 2016, Photo: © Gallery Zink
Tapta, ‘Horizon Flexibles’, 1976, Collectie Verbaet, Photo: Vesna Faassen © Maurice Verbaet Center
Anton Cotteleer, ‘Proberen de goede ganzenhouder te zijn’, 2012, Photo: © Anton Cotteleer

SOFT? Tactiele Dialogen
Tot 24.02.2019
MoMu, ModeMuseum Antwerpen
Maurice Verbaet Center
Mechelsesteenweg 64A, Antwerpen
www.momu.be

Laat een reactie achter

Meer tips