Twee (t)huizen, één gids

Waarom en hoe zijn nieuwe Belgen in ons land terechtgekomen? Welke plekken in de stad hebben voor hen een speciale betekenis of vinden zij leuk? Wat hopen ze hier te vinden en wat zijn de verschillen met hun land van herkomst?

De kerntaak van koepelorganisatie FMDO bestaat uit het ondersteunen van sociaal-culturele verenigingen van mensen met een migratieachtergrond. Met het project ‘Twee (t)huizen, één gids’ leidt FMDO mensen met een migratieachtergrond op tot interculturele gidsen in hun nieuwe stad. Ze worden begeleid bij het uitwerken van hun verhaal en het vormgeven van een persoonlijke wandeling.

Wandeling

De gidsen nemen kleine groepen op sleeptouw door de stad. Niet zozeer om het verhaal van Antwerpen te vertellen, maar wel hun eigen verhaal. Ze wandelen langs plaatsen die voor hen belangrijk zijn en leggen verbanden met hun land van herkomst. Aan de hand van verhalen, foto’s of film vertellen ze ook over hun vroegere thuis. Op die manier wil ‘Twee (t)huizen, één gids’ nieuwe Belgen met een migratieachtergrond een gezicht geven en mensen dichter bij elkaar brengen.

De wandeling duurt ongeveer 2 uur en wordt gevolgd door een drankje of een hapje met de gids. De vertrekplaats is afhankelijk van de wandeling – elke gids heeft een eigen route. Per gegidste wandeling kunnen maximaal 15 personen deelnemen.

www.fmdo.be

Laat een reactie achter

Meer tips