Nieuw museum in Mechelen: Hof Van Busleyden

In de 15de en 16de eeuw worden de Nederlanden bestuurd vanuit Mechelen. Het is een tijd waarin nieuwe gebieden worden ontdekt, de wetenschappen bloeien en de welvaart groot is. Terwijl regentes Margaretha van Oostenrijk in het Hof van Savoye verblijft, is ook een ander Mechels gebouw in vroege renaissancestijl van groot historisch belang: het Hof van Busleyden.

Het stadspaleis was de thuis van Hiëronymus van Busleyden. Hij ontving er vrienden als Thomas More en Erasmus, waardoor het een broedplaats werd voor het humanisme. Nadat het gebouw in 1914 door brand was verwoest, werd het heropgebouwd om vanaf 1938 het Museum Hof van Busleyden te huisvesten. Dat museum ging in juni van dit jaar opnieuw open, na jaren van restauratie.

Het vernieuwde museum
Het nieuwe Museum Hof van Busleyden wil opnieuw een plaats van ontmoeting en gesprekken zijn. Van ideeën en ontdekkingen. Van leven in de stad en kunst. De glorieuze geschiedenis en de toekomst van Mechelen staan er centraal. Zo ontdek je hoe de Bourgondiërs naar de stad keken, hoe ze met macht omgingen, en wat meesterschap en vakmanschap voor hen betekenden.

Levendige, drukke ruimtes wisselen af met private, verstilde plekken. Topstukken uit de collectie zijn onder meer de ‘Besloten hofjes' (unieke retabelkasten uit de 16de eeuw), een huisaltaar in albast en een schilderij van Jan Van Battel uit 1517. Daarop wordt de latere Karel V afgebeeld in het jaar dat hij koning werd van Spanje.

Museum Hof Van Busleyden
Frederik de Merodestraat 65, Mechelen
www.hofvanbusleyden.be
Samen met het gezin op pad? Een prikkelend en plezierig museumparcours zorgt ervoor dat iedereen op zijn eigen manier de collectie kan ontdekken. Eindig je bezoek op de belevingszolder met zijn luistersalons en knutselhoekjes.

Laat een reactie achter

Meer tips