Een kunstenaarsvriendschap

De dichter en kunstcriticus Emile Verhaeren had heel wat vrienden in het kunstenaarsmilieu en de beau monde van rond 1900. Een van hen was de schilder Constant Montald. De twee leerden elkaar kennen in 1898 en bleven bevriend tot de dood van Verhaeren.

De vriendschapsband tussen beide figuren is de rode draad doorheen de ‘vriendschap, kunst en poëzie’ in het Verhaerenmuseum. Brieven, foto’s, geïllustreerde boeken, gebatikte stoffen en met zijde ingebonden boeken van Gabriëlle Montald brengen de verschillende aspecten van de vriendschap tot leven. Voor de gelegenheid werden ook verschillende schilderijen en tekeningen van Montald bijeengebracht.

Constant Montald
Montald (1862-1944), opgeleid aan de Gentse academie en de Parijse Ecole des Beaux-Arts, nam een wat aparte plaats in binnen het symbolisme. Hoewel hij niet ontsnapte aan een zeker ‘academisme’, verrast hij in zijn monumentale allegorische taferelen soms met kleurencontrasten en een specifieke behandeling van de natuur. Als docent aan de Brusselse academie gaf hij les aan onder meer Magritte, Delvaux, Tytgat en Servranckx.

In 1909 betrekt Montald samen met zijn vrouw een villa die hij heeft laten bouwen in het groene Sint-Lambrechts-Woluwe. In dat idyllische kader ontvangt hij bezoekers als de beeldhouwer George Minne, de Duitse schrijver Stefan Zweig, het koningspaar Albert en Elisabeth. Maar vooral dus Emile Verhaeren (1855-1916), die met zijn vrouw Marthe tot de meest intieme vrienden van het echtpaar Montald behoort.

Verhaeren – Montald: vriendschap, kunst en poëzie
Tot 14.10.2018
Emile Verhaeren Museum
Emile Verhaerenstraat 71, Sint-Amands
www.emileverhaeren.be

Laat een reactie achter

Meer tips