Charles Claessens

In het verhaal van de Molse schilderskolonie neemt de 'Antwerpse' schilder Charles Claessens een prominente plaats in.

Charles Claessens was de pionier - hij vestigde zich 4 jaar eerder in Mol dan Jakob Smits - en was lang zijn vertrouweling en klankbord.

De stam Claessens was grotendeels geworteld in Zwijndrecht, maar zijn jeugd speelde zich af in de stad Antwerpen. Hij was amper 20 toen hij zich in Mol-Achterbos kwam vestigen. Na enkele jaren streek er in zijn onmiddellijke omgeving een imposante schilder neer die zijn vriend en leermeester werd: 'Je hebt poot maar je moet werken', zei Jakob Smits tegen zijn jeugdige compagnon. En dat deed Claessens.

In 1905 bouwde hij zijn befaamde 'schildershuisje' in de Galbergen. Twee jaar later hielp hij Jakob Smits bij de inrichting van de Internationale Kunsttentoonstelling in de gemeenteschool, waar 212 werken van 68 'Molse' kunstenaars werden getoond. In 1914 keerde Claessens terug naar Zwijndrecht, en bezocht hij de Kempen nog slechts occasioneel.

Charles Claessens
Nog tot 5 augustus 2018
Jakob Smitsmuseum, Sluis 155a, Mol

Laat een reactie achter

Meer tips