Observaties van een artistieke zwerfster

Soms nihilistisch. Vaak humoristisch. Ria Pacquée is in de eerste plaats een observator. Subtiel brengt ze haar kijk op de wereld over in haar foto’s, video’s en performances. Deze zomer is haar werk te zien in de Warande in Turnhout.

Punk
Sinds 1979 heeft Pacquée (Merksem, °1954) veel geëxperimenteerd. Ze was een pionier van de performancekunst en zette zich in het begin van haar zoektocht sterk af tegen de realiteit: ‘Het was de punkperiode. Ik was zelf geen punker, maar ik was wel gefascineerd door de muziek. Kort en keihard. Ook mijn acties wilde ik kort houden, met een zo groot mogelijke impact. In punk zat een soort nihilisme dat mij aansprak. Nog altijd een beetje.’

Straat
Geleidelijk sloop de realiteit in het werk van Pacquée: ‘Op een bepaald moment besef je dat al dat afzetten niet constructief is. Ik werd nieuwsgierig naar de maatschappij waar ik voordien niets mee te maken wilde hebben. De straat begon me aan te trekken.’ Begin jaren 80 verblijft Pacquée in New York. Haar droombeeld van de stad strookt niet met wat ze te zien krijgt. Ze maakt foto’s van daklozen en laat die ter plekke ontwikkelen en kopiëren. ‘Die kopieën heb ik uitgedeeld. Ik deed ook een performance voor de deur van een punkclub: ik ging er op de grond liggen in een kartonnen doos en dronk whiskey.’ Voorbijgangers maakten daarvan foto’s.

Madame
Later creëerde Pacquée de figuur van Madame. Ze trok een oubollige jurk en blonde pruik aan en vroeg zelf aan mensen om haar te fotograferen. Pacquée: ‘De figuur ontstond toevallig. Ik had in de kunstruimte Montevideo in Antwerpen een huis gebouwd met snelbouwstenen. Er liepen kippen in rond en ik had erin gepist, want het moest stinken. Ik zette een pruik op en ging in dat huis zitten voor een kapotte tv.’

Beetje bij beetje werd Pacquées werk een spel met de realiteit: ‘Het was niet meer puur performance. Ik begon poses aan te nemen, iemand volgde me met een camera om het werk vast te leggen.’ Via de figuur van Madame raakte ze verschillende aspecten van onze maatschappij aan.

It
Ook met It, een andere figuur, maakte Pacquée een reeks werken. ‘It hangt tussen alles in, is man noch vrouw. Plots ging het over gendergelijkheid. Dat had ik er zelf niet bewust in gestopt, maar het thema werd er wel in gezien.’ Doordat mensen zich gingen identificeren met Pacquées figuren, kregen haar werken soms een heel nieuwe lading. Met het bouwen van een oeuvre is ze naar eigen zeggen nooit bezig geweest. Pacquée: ‘Ik probeer gewoon het leven zelf zo interessant mogelijk te maken.’

Ria Pacquée
Tot 26.08.2018
Cultuurhuis de Warande
Warandestraat 42, Turnhout
www.warande.be
Lees het volledige interview met Ria Pacquée in 100% #23.

Laat een reactie achter

Meer tips