Marten Melsen en de Groote Oorlog

Terwijl neo-impressionisme en art nouveau in zijn geboortestad Brussel de burgerlijke smaak bevredigen, kiest Marten Melsen voor een heel ander parcours, weg van de moderne wereld.

Na er eerder een hele zomer te hebben geschilderd en gefotografeerd, vestigt hij zich in 1896 permanent in de poldergemeente Stabroek. Daar huurt hij bij Mie Pot, een lijvige boerin die hij regelmatig in zijn doeken verbeeldt.

Melsen maakt naam als ‘olijk schilder der boeren uit het polderland’ en wordt bevriend met Stijn Streuvels en James Ensor. Na zijn huwelijk volgt een periode van gezinsgeluk, regelmatige tentoonstellingen en persoonlijk succes, waaraan abrupt een einde komt door het uitbreken van de Groote Oorlog.

Deze thematentoonstelling toont naast schilderijen voor het eerst ook documenten, brieven en foto’s uit het archief van de kunstenaar. Samen illustreren ze de impact van de harde oorlogsjaren op Melsens leven en werk in de Polder.

Marten Melsen en de Groote Oorlog
03.06-11.11.2018
Tolhuisstraat 10, Lillo
www.poldermuseum-lillo.be

Laat een reactie achter

Meer tips