Zomers in Hingene, winters in Brussel

Zomers in Hingene, winters in Brussel. Zo ziet het leven van de familie d’Ursel er eeuwenlang uit.

Als ambtenaren van de Spaanse koning en zijn landvoogd willen ze dicht bij het hof verblijven en zoeken ze een vast onderkomen in Brussel. Dat wordt hôtel d’Ursel, een residentie die een volledig huizenblok aan de Houtmarkt inneemt. Net zoals het kasteel van Hingene – het zomerverblijf van de familie – kent dit hotel zijn bloeiperiode in de achttiende eeuw.

De originele plannen en gevelopstanden tonen hoe het zijn definitieve uitzicht krijgt: een strak symmetrische gevel van negen traveeën en twee bouwlagen onder een hoog mansardedak. Een 3D-reconstructie brengt het gebouw opnieuw tot leven, terwijl ontwerpen en foto’s, maquettes en schilderijen, maar ook brieven en dagboeken de prachtige interieurs voor de geest roepen.

Door erfeniskwesties en de modernisering van de wijk wordt het hotel in 1960 gesloopt. Maar ook daarna kent de site nog een kleurrijke geschiedenis ...

Winters in Brussel. De stadsresidentie van de familie d'Ursel (1590-1960)
Kasteel d’Ursel
20/05-30/09
Kasteel d'Ursel
Wolfgang d'Urselstraat 9, Hingene
www.kasteeldursel.be

Laat een reactie achter

Meer tips