Architect Léon Stynen en tijdgenoten – BP-building

Tussen de vroege jaren 1920 en 1977 bouwt architect, stedenbouwkundige en vormgever Léon Stynen een markant, verscheiden en invloedrijk oeuvre uit.

Als jonge ontwerper maakt hij veel indruk met het paviljoen ‘De decoratieve kunsten’ voor de wereldtentoonstelling van 1930 in Antwerpen. Het is een voorbeeld van Stynens gedreven zoektocht naar een persoonlijke interpretatie van de modernistische architectuur die op dat moment internationaal opgang maakt. Die zoektocht verbindt hem met enkele andere jonge Vlaamse ontwerpers.

In aanloop naar de grote Stynententoonstelling in deSingel later dit jaar zijn in Stynens iconische want ‘hangende’ kantoorgebouw architectuurtekeningen te zien van hemzelf en tijdgenoten als Hoste, Jacobs, Smolderen, Van den Broeck, Van Hoenacker en Van Steenbergen. Ze tonen dat er tijdens het interbellum in Antwerpen een interessante dynamiek bestond, waarbij architecten een eigen architectuurtaal ontwikkelden die sterk geïnspireerd was door het internationale modernisme.

De BP-building afgewerkt, architecten Léon Stynen en Paul De Meyer, circa 1962 © Sergeysels & Dietens, Brussel
Architect Léon Stynen en zijn tijdgenoten – BP-building
Nog tot 22.06.2018
Jan Van Rijswijcklaan 162/11, Antwerpen
www.vai.be

Laat een reactie achter

Meer tips