Een nieuwe parel om te ontdekken: DIVA

Featured Video Play Icon

Op 4 mei opende DIVA, het gloednieuwe diamantmuseum met een hart voor zilver. Zoals het een diva betaamt, is het een overweldigend universum van luxe, juwelen en – uiteraard – diamant.

Het museum vertelt de geschiedenis van de diamant en de edelsmeedkunst in Antwerpen. Persoonlijke verhalen en een uitdagende scenografie brengen zowel de kunst als het vakmanschap erachter tot leven. Verfijnde objecten en tot de verbeelding sprekende juwelen maken de beleving compleet.

Een rijke geschiedenis
DIVA ontstond uit de samensmelting van het vroegere Zilvermuseum Sterckxhof en het Dimantmuseum. Hun collecties liggen samen met die van talloze bruikleengevers aan de basis van het nieuwe museum in het hart van de historische binnenstad. In een wijk waar vanaf de zestiende eeuw heel wat goud- en zilversmeden, juweliers en handelaars in luxegoederen waren gevestigd. DIVA grijpt die geschiedenis aan om op zoek te gaan naar de oorsprong van objecten die eeuwenlang zijn gebruikt en gedragen.

Het huis van een diva
Het museum is ingedeeld in 6 ruimtes, die elk een ander thema belichten. In de Wonderkamer komen internationale invloeden en de meest diverse voorwerpen samen in een overweldigend geheel. Het Atelier laat bezoekers kennismaken met verschillende technieken om objecten te creëren, zoals het slijpen van een diamant. In de Eetkamer ligt de focus dan weer op de tafelrituelen van mensen die zilver en duur porselein bezaten. En in de Kluis draait alles rond het verschil tussen echte en valse zilvermerken, en de geschiedenis van de diamantcriminaliteit.

Persoonlijke verhalen
De laatste kamer in het huis van DIVA is het Boudoir, een heuse schatkamer die een prachtige collectie diamanten en juwelen herbergt. Net daarvoor is er nog de Handelskamer. Die is gewijd aan Antwerpen als epicentrum van de diamanthandel. Het museum reconstrueerde hiervoor de verhalen van zeven hoofdfiguren uit de geschiedenis van de Antwerpse edelsmeedkunst. Geanimeerde kortfilms brengen deze figuren en hun tijd tot leven.

Een hele ervaring
DIVA zet sterk in op het creëren van een ervaring. Om alle ruimtes met elkaar te verbinden, is er een audiogids. Daarin praat de butler Jérome, aan wie Herbert Flack zijn stem verleende, de verschillende thema’s aan elkaar. Bij enkele topstukken werd ook een hoorspel voorzien, ontsproten aan de geest van regisseur Frank Van Laecke. De muziek, in elke ruimte anders, ondersteunt de visuele prikkels van de voorwerpen, het gewaagde interieur en de belichting.

Tijdelijke ’s
Naast de vaste collectie maakt het museum plaats voor tijdelijke expo’s. Zo plant het samenwerkingen waarbij telkens een wonderkamer tot stand zal komen. Het principe van de rariteitenkamer van een 17de-eeuwse verzamelaar wordt er vertaald naar een hedendaagse context. Een persoonlijkheid die een band heeft met de collectie of het gebruik van edelmetalen richt de kamer in. De getoonde objecten bieden een inkijk in zijn of haar geest. Zo laat DIVA elke keer nieuwe kanten van haar overweldigend universum zien.

 

Wil je DIVA met een gids ontdekken? Bij de info- en ticketbalie van Info Cultuur in de Wisselstraat (hoek Grote Markt) kan je die boeken.

DIVA, Antwerp Home of Diamonds
Suikerrui 17-19, Antwerpen
www.divaantwerp.be

Laat een reactie achter

Meer tips