(B)engeltjes door Alfred Ost

Onderwijs en kinderen waren voor tekenaar en kunstschilder Alfred Ost (1884-1945) een belangrijke bron van inspiratie. Hij was een enthousiast tekenleraar en verfraaide onder meer de gangen van het Borgerhoutse Xaveriuscollege met muurtekeningen.

Bij officiële instanties viel zijn onconventionele manier van lesgeven niet altijd in goede aarde. Bij zijn leerlingen des te meer. Want Ost opende voor hen een wonderlijke wereld vol fantasie. Omgekeerd waren de kinderen ook voor de kunstenaar zelf een belangrijke bron van inspiratie. Hun blozende wangetjes en guitige oogjes zijn een terugkerend thema in zijn tekeningen.

De tentoonstelling vertelt hoe Ost zelf was als bengeltje. En hoe hij zijn leerlingen aanmoedigde om hun creativiteit de vrije loop te laten. Dat alles wordt geïllustreerd door een schat aan tekeningen, getuigenissen en heel wat briefjes die zijn leerlingen hem stuurden. Daarin bedankten ze hun meester voor de leuke lessen of betuigden ze hun spijt, omdat ze niet goed hadden opgelet. Ost koesterde deze blijken van waardering. Hij maakte er zelfs collages mee. Die illustreerde hij met kleurrijke tekeningen en opschriften.

(B)engeltjes door Alfred Ost
Nog tot 24.06.2018
Stedelijk Museum Hoogstraten
Begijnhof 9, Hoogstraten
www.hoogstraten.be/museum

Laat een reactie achter

Meer tips