6 activiteiten die je niet mag missen op Erfgoeddag

Erfgoeddag 2017 © Frederik Beyens
Erfgoeddag 2017 - foto: Frederik Beyens

Zondag 22 april zwaaien musea, erfgoedverenigingen en heemkundige kringen hun deuren open. In Antwerpen zijn er meer dan 50 activiteiten: rondleidingen, expo’s, demonstraties, workshops ...

Hoe werd je in de barokke zeventiende eeuw verkozen tot buitenburgemeester van Antwerpen? Welke opties hadden wezen, landverhuizers of modebewuste vrouwen lang, maar ook nog niet zo lang geleden? Wat zijn de favoriete voorwerpen en verhalen van mensen die elke dag snuisteren in de schatten van het MAS, het Maagdenhuis of het Letterenhuis?

Erfgoeddag 2018 staat in het teken van kiezen. Van verkiezingen, keuzes en voorkeuren. Van beslissingen die hebben bepaald welke objecten we na jaar en dag nog altijd kunnen koesteren, welke geschiedenis we verkozen door te vertellen. En welke keuzes we vandaag kunnen maken voor de dag van morgen.

6 activiteiten die je niet mag missen

 1. Druk je eigen verkiezingsaffiche in Museum Plantin-Moretus
  Bedenk de slogan van je leven en word voor 1 dag de beste politicus van dit land. Je kan zelf een affiche maken zoals in de tijd van priester Daens, een verkiezingspamflet schrijven, de letters zetten en je tekst afdrukken met een prachtige 20ste-eeuwse pers.
 2. Flashback naar jeugdhuis Tel 18
  Door het verloop van leden bij een jeugdhuis wordt er vaak niet gearchiveerd. Bestuursleden van seniorenvereniging Neos die in 1968 aan de wieg van het befaamde jeugdhuis stonden, namen de geschiedenis van den Tel onder de loep.
 3. Exclusieve rondleiding in het Brouwershuis
  Deze hydraulische centrale uit de jaren 1550, van waaruit de brouwerijen in de buurt van water voorzien werden, is gesloten voor restauratiewerken. Tijdens Erfgoeddag kan je het pand uitzonderlijk bezoeken en legt een gids uit wat de restauratie inhoudt.
 4. Een blik in de depots van het M HKA
  Begeef je waar bezoekers zelden komen: in de achterkamers & kelders van het museum en ontdek welke keuzes worden gemaakt in de opstelling, en waarom. Deze exclusieve rondleiding geeft je een zicht op het aankoopbeleid van het museum.
 5. Het depot van de douane
  Het lijkt soms aanlokkelijk om goedkope namaakspullen te kopen. Maar heb je al stilgestaan bij de gevolgen voor samenleving en milieu? Museumgidsen van het Nationaal Museum van Douane en Accijnzen tonen welke opmerkelijke zaken van drugssmokkelaars, sluikstokers en stropers de douane in beslag kon nemen en helpen je kiezen aan welke kant je best staat.
 6. Monumentale kerken zetten keuze in de kijker
  De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, de Sint-Pauluskerk, de Sint-Andrieskerk, de Sint-Carolus Borromeuskerk en de Sint-Jacobskerk beheren samen meer dan 10.000 kunstobjecten. Ga in deze 5 monumentale kerken op zoek naar 3 kunstwerken en ontdek welke keuzes er in onder meer een prachtig uitgewerkte preekstoel, een diamanten hart en een barok hoofdaltaar centraal staan.
Erfgoeddag
Zondag 22 april, van 10.00 tot 18.00 uur

Alle activiteiten zijn gratis
Ontdek het volledige programma op www.erfgoeddag.be
Tip: Gebruik de gratis duo-dagpas van De Lijn uit de Antwerpse programmabrochure en verplaats je snel en makkelijk naar en op Erfgoeddag.

Laat een reactie achter

Meer tips