Meester van de kleurenfotografie in het FOMU

Harry Gruyaert is een uitzonderlijk colorist. Samen met Saul Leiter, Joel Meyerowitz en William Eggleston heeft hij de documentaire kleurenfotografie een artistieke status gegeven.

De pioniersrol van de Belgische Magnumfotograaf valt dan ook nauwelijks te onderschatten. Gedurende jaren was het werk van Gruyaert (Antwerpen, °1941) sterk verbonden met zijn omzwervingen. Hij trok onder meer door de Verenigde Staten, Marokko, Indië, Egypte en Rusland. In TV-shots (1974) realiseerde hij een serie foto’s van tv-beelden in heftige kleuren.

De schoonheid van het banale

Ook de haat-liefdeverhouding met zijn geboorteland werd onderwerp van verschillende tentoonstellingen. In Made in Belgium (vanaf 1980) en Roots (2012) gaat hij de confrontatie aan met het surrealistische klimaat en de schoonheid van het banale in België.

De overzichtstentoonstelling in het FOMU toont ook minder bekende facetten van Gruyaerts werk. Opdrachten van modehuis Hermès en andere bedrijven onder andere, maar ook covers voor boeken van Georges Simenon.

Kleur

De kleur dient steevast als een soort katalysator. Ze helpt de foto te ontdekken. Net zoals in het werk van schilders als Hopper of Bonnard gaat het niet zozeer over het gebruik ervan op zich. Wel over de manier waarop ze in beeld komt.

Harry Gruyaert
Tot 10.06.2018
Fotomuseum - FOMU
Waalsekaai 46, Antwerpen
www.fomu.be

Laat een reactie achter

Meer tips