Hugo Claus: Achter vele maskers

Featured Video Play Icon

Op 19 maart 2008 overleed Hugo Claus. Wegzinken in de vergeetput van zijn eigen geest zag de meester niet zitten. 

Tien jaar later houdt het Antwerpse Letterenhuis, dat Claus’ archief bewaart, de herinnering aan zijn talloze gedaanten levendig. Samen met vele partners in en buiten Antwerpen herdenkt het museum de dichter, de schrijver, de kunstschilder, de filmmaker.

Het omvangrijke archief in het Letterenhuis is een bijna onuitputtelijke bron voor wie Claus’ veelzijdige leven en werk wil documenteren. Actrice en regisseur Hilde Van Mieghem werd gevraagd een selectie te maken. Die vertelt een chronologisch verhaal, van zijn vroegste verzen tot zijn laatste, onvoltooide geschriften.

Alomtegenwoordig

Een bonte verzameling foto’s brengt zowel de publieke figuur als de privépersoon in beeld, terwijl uitvergrote tekstfragmenten de taalkunstenaar aan het woord laten. Die laatste is ook alomtegenwoordig in het archiefmateriaal over Claus’ films, toneelstukken en verfilmde scenario’s. En in een selectie videofragmenten.

Dagboekaantekeningen en scènes uit romans bieden bovendien inzage in de verschillende fases van het schrijfproces en in de wisselwerking tussen realiteit en fictie bij Claus.

Achter vele maskers
Tot 01.07.2018
Letterenhuis
Minderbroedersstraat 22, Antwerpen
www.letterenhuis.be 
In 100% #22 vind je een uitgebreider artikel over de meester en besprekingen van enkele andere tentoonstellingen. Het volledige programma kan je ook raadplegen op de website van het Letterenhuis.

 

Laat een reactie achter

Meer tips