Een muzikale geschiedenis van het barokke Antwerpen

In een focusexpo vertelt Museum Vleeshuis dit voorjaar het verhaal van de familie Duarte. Zij drukten hun muzikale stempel op het Antwerpen van de zeventiende eeuw.

De schilderijen uit hun collectie zijn vandaag te zien in het Louvre in Parijs, het Prado in Madrid en de National Gallery in Londen. Internationale persoonlijkheden waren kind aan huis in hun stadspaleis aan de Meir.

De Duarte’s kwamen in 1570 vanuit Portugal naar Antwerpen. Omwille van de diamanthandel werden tot het katholicisme bekeerde joden hier niet vervolgd, waardoor de familie voet aan de grond kreeg. De Duarte’s onderhielden contacten met het Franse hof en de stadhouders in Nederland, waren hofjuwelier in Engeland en kenden zowat de hele Antwerpse kunstscene in het Antwerpen van burgemeester Nicolaas Rockox.

Soundtrack

Twee generaties van deze joods-christelijke familie waren ook muzikaal zeer actief. Ze schreven als het ware een soundtrack voor de 17de-eeuwse Scheldestad. Die werd op vraag van het museum gereconstrueerd door het jonge ensemble Transports Publics. Met die cd en de focusexpo met prenten, partituren en luxeobjecten brengt Museum Vleeshuis de erfenis van de de Duarte’s tot leven. Maar er is nog veel meer.

Zo staan dit jaar de Woensdagklanken, de maandelijkse klassieke concerten in het museum, in het teken van de Duarte’s en is er een Duartewandeling uitgewerkt. In het vernieuwde Snijders&Rockoxhuis kan je dan weer een muziekkamer ontdekken die de sfeer oproept van een huiskamerconcert ten tijde van Rubens. Het volledige programma vind je op de website van Museum Vleeshuis.

Focusexpo. De muzikale familie Duarte
Vanaf 30.03.2018
Museum Vleeshuis
Vleeshouwersstraat 38, Antwerpen
www.museumvleeshuis.be

Laat een reactie achter

Meer tips