Het Gouden Paviljoen in de Warande

Kan schoonheid zo overweldigen dat het pijn doet? Met die vraag gingen fotograaf Dries Segers en Annelies Nagels van de Warande aan de slag. Samen brachten ze uiteenlopende omgangsvormen met schoonheid in kaart.

Nagels liet zich aanspreken door sublieme en ongegeneerde schoonheid die gewoon mag zijn. Segers van zijn kant ging op zoek naar schoonheid die agressie en menselijke vernielzucht ontlokt.

Het Gouden Paviljoen toont de kwetsbaarheid van schoonheid door bloot te leggen hoe makkelijk ze te vernietigen is. Vertrekpunt is de gelijknamige roman van de Japanse schrijver Yukio Mishima over de gedachten en emoties van een jonge monnik. Die verliest zich in de ongenaakbare schoonheid van de eeuwenoude tempel in het klooster waar hij intreedt. Hij steekt uiteindelijk de tempel in brand en tracht zelf ook via de vlammen te ontsnappen aan het aardse.

Emotionele wandeling

Met hun uiteenlopende beeldtaal, thema’s en technieken maken de werken die Segers en Nagels selecteerden, elk op hun manier het spanningsveld voelbaar tussen kwetsbaarheid en agressie. Zo nemen ze de bezoeker mee op een emotionele wandeling langs de vele gedaantes van schoonheid. Want zelfs de emulsie van een vernietigd fotonegatief kan een bron van schoonheid zijn.

Bij een bezoek aan Het Gouden Paviljoen kan je werk bewonderen van Filip Vervaet, Hannelore Van Dijck, Marco Tirelli, Berlinde De Bruyckere, Lucia Bru, Renato Nicolodi, Dries Segers, Edith Dekyndt, Jan Van Imschoot, Sofie Muller, Tatjana Gerhard, Geert Goiris, Athar Jaber, Danny Devos, Tokyo Rumando, Philippe Vandenberg, Daisuke Yokota, Gregory Green, Al Farrow, Leo Copers en Ori Gersht.

Lees meer over de keuzes van Dries Segers en Annelies Nagels in 100% #22.

Het Gouden Paviljoen
Nog tot 20.05.2017
Cultuurhuis de Warande
Warandestraat 42, Turnhout
www.warande.be

Laat een reactie achter

Meer tips