Andrej Babenko met Dirk De Wachter & Mauro Pawlowski

De Oekraïense schilder Andrej Babenko bleek op jonge leeftijd al een talent. Op de middelbare school maakte hij wekelijks een krant waarvan hij pagina’s beschilderde. Op zijn handschrift dat op en neer danste, kreeg hij commentaar, maar aan zijn schilderkunst werd geen moment getwijfeld.

Omdat studeren in Oekraïne niet tot de mogelijkheden behoorde, week Andrej Babenko in 1999 uit naar België, op zoek naar toekomstperspectieven. Aanvankelijk kreeg hij onderdak in een asielcentrum in Kapellen. Omdat hij nog Nederlands moest leren, was studeren in België niet vanzelfsprekend. Maar ook die kaap werd gerond. ‘Ik kan erg koppig zijn. Als ik iets echt wil, dan vecht ik ervoor.’ Babenko studeerde aan Sint Lucas Antwerpen, eerst Illustratie, vervolgens Grafisch Ontwerp. Na zijn studies verzorgde hij 2 jaar de grafische vormgeving van de Vlaamse Opera. ‘Dat was heerlijk, ik kreeg er alle vrijheid. De affichebeelden die ik maakte, waren gedurfd en hadden voor- en tegenstanders.’

Kleurrijke traditie

Vanuit een grote nood aan vrije expressie begon Babenko daarna fulltime te schilderen. Hij volgde avondacademie bij schilder Jan Peeters. Ook de Russische klassieke schilderkunst waarmee hij opgroeide, werkt in hem door. Grote emoties en nostalgie zijn kenmerkend voor Babenko’s persoonlijkheid en zijn ook terug te vinden in zijn schilderkunst. Hij bouwt zijn olieverfkleuren zorgvuldig op en mengt ze op zijn schilderspalet volgens de klassieke methode. ‘Natuurlijk wijk ik daar door de intensiteit van het schilderen na een tijd van af, maar het zorgt ervoor dat de basis altijd goed zit.’

Zijn sprankelende kleuren verwijzen naar de Oekraïense cultuur en traditie. De volkskunst, het eten, zelfs de emoties zijn in Oekraïne erg kleurrijk. Tijdens zijn opleiding in België kreeg Babenko vaak kritiek op dat uitbundig kleurgebruik. Hij probeerde zich te conformeren aan het Belgische getemperde palet met de vele grijswaarden, maar dat strookte niet met zijn temperament. ‘Ik heb erg veel waardering voor een schilder als Luc Tuymans, maar zou nooit kunnen schilderen zoals hij. Ik kan me qua kleur en sfeer veel meer vinden in de kunst van James Ensor, Jheronimus Bosch of de hedendaagse schilderes Kati Heck.’

Coproductie met De Wachter en Pawlowski

Babenko vindt het heel boeiend om met andere kunstenaars aan projecten te kunnen werken. Momenteel werkt hij aan een coproductie met psychiater Dirk De Wachter en muzikant Mauro Pawlowski. Hij wil zijn grote schilderijen in een cirkel opbouwen, zoals in een circustent. Bij de opening zal Dirk De Wachter gedichten van Charles Bukowski declameren en Mauro Pawlowski voor bijpassende muziekfragmenten zorgen.

Babenko - De Wachter - Pawlowski
24/02/2018
Kunsthal Extra City
Eikelstraat 25, Berchem
www.extracity.org

Laat een reactie achter

Meer tips