Kunstparcours Ecce Homo

Van november tot februari nodigt galerie Geukens & De Vil je uit voor een wandeling langs de verschillende facetten van het mensbeeld in de Belgische hedendaagse kunst. 63 kunstenaars stellen hun werk tentoon.

 Het klassieke ecce homo in de religieuze schilderkunst is een voorstelling van de gegeselde en met doornen gekroonde Christus, die met de betreffende woorden door Pontius Pilatus aan het volk werd getoond. De 4 curatoren zagen in de betekenis van de woorden, Latijn voor ‘zie de mens’, een uitnodiging om het mensbeeld zo ruim mogelijk te verkennen binnen de Belgische hedendaagse kunst. Sommige kunstenaars stuurden bestaand werk in, anderen maakten nieuw werk, telkens met het thema ‘de mens vandaag’ voor ogen.

Het idee voor een groepstentoonstelling rond de benadering van het mens-zijn in de kunst ontsproot aan de geest van galeristen Marie-Paule De Vil en Yasmine Geukens. Collega Marion de Cannière en kunstjournalist Eric Rinckhout zetten als curatoren mee hun schouders onder het plan. In plaats van de gebruikelijke shortlist over te houden, kwamen ze  uit op een lijst van maar liefst 63 namen.  Daarop besloten ze  het oorspronkelijke idee om zich te beperken tot de ruimte van de 2 galeries te laten varen en op zoek te gaan naar bijkomende locaties.

Negen locaties waaronder 2 musea vormen uiteindelijk een volwaardig parcours. Museum Mayer van den Bergh met kunstenaars als Luc Tuymans, Dirk Braeckman en Sophie Kuijken en  het Maagdenhuismuseum met werk van onder andere Michaël Borremans en Berlinde De Bruyckere gaan de confrontatie aan tussen hedendaagse Belgische kunstenaars  en historische kunstwerken uit de prachtige vaste collectie. Het parcours loopt langs het Instituut voor Tropische Geneeskunde, waar in de tuin enkele nieuwe, monumentale beelden van Philip Aguirre Y Otegui worden  tentoongesteld. Deze kunstenaar heeft een sterke band  met Afrika. De Fierensblokken vormen een heel andere ’sociale’ context  waar kunstenaars zoals Lara Gasparotto, Rinus Van de Velde en Elisabeth Geerts hun werk tonen.

Ecce Homo. Zie de mens
Nog tot 25 februari 2018
Antwerpen
www.eccehomoantwerpen.com

Ontdek nog meer ’s in het gratis magazine 100% . Lees het recentste nummer op https://issuu.com/prospekta_infocultuur.

Laat een reactie achter

Meer tips