3 Antwerpse musea in de kijker

Francisco Goya – Tauromaquia – 2 – Otro modo de cazar a pie

De stad Antwerpen telt meer dan 20 musea, waaronder het Rubenshuis, MAS, M HKA en FotoMuseum. We zetten er hier 3 in de kijker die je misschien nog niet kende, maar die zeker het ontdekken waard zijn.

1. Museum Mayer van den Bergh

In dit bijzondere museum vindt je de collectie van één man, maar wat voor een collectie. Fritz Mayer van den Bergh (1858-1901) was zijn tijd ver vooruit. Hij interesseerde zich in werken die in zijn tijd ondergewaardeerd waren en legde daarvan een collectie aan. Hij bracht een wereldverzameling bijeen, met vroege en barokke schilderkunst, werk van Pieter Bruegel, middeleeuwse beeldhouwkunst …

De collectie is te bewonderen in het intieme kader van het huismuseum in de Lange Gasthuisstraat dat Fritz’ moeder na zijn vroege dood liet bouwen.

www.museummayervandenbergh.be

2. Museum De Reede

Museum De Reede op de Ernest Van Dijckkaai opende in juni 2017 de deuren. Dit privémuseum is een initiatief van de Nederlander Harry Rutten. In 1986 begon hij grafiek te verzamelen, eerst van Félicien Rops, daarna van Edvard Munch en Francisco Goya. Zijn collectie bevat bijna 200 bladen van deze 3 meesters van de moderne prentkunst.

Het werk van deze kunstenaars wordt gepresenteerd als dat van kritische waarnemers van de tijd waarin zij leefden, elk binnen zijn eigen artistieke en maatschappelijk context.

www.museum-dereede.com

3. Museum Vleeshuis

Dit muziekmuseum laat 600 jaar muziekgeschiedenis zien en horen: het vertelt de verhalen van speelmannen, kerk- en operazangers, torenwachters, klokkengieters, dansmeesters, Janitsaren, fanfares en balorkesten. In dit museum komen alle verhalen en geluiden van de stad samen: van oude operahuizen en muziekkiosken tot de beiaard van de kathedraaltoren.

Het museum dompelt je onder in de verhalen, toont hoe muziekinstrumenten gemaakt worden, neemt je mee naar de allereerste bals en operaoptredens … en laat je genieten van mooie klanken.

www.museumvleeshuis.be

Laat een reactie achter

Meer tips