Ibasho Gallery toont Japanse fotografie

Asako Narahashi, Bentenjima 2001

Het galeristenkoppel Martijn van Pieterson en Annemarie Zethof startte in 2015 in de Tolstraat in Antwerpen een expositieruimte voor Japanse fotografie.

Japanse fotografie zit vandaag in de lift. Ibasho Gallery, uniek in de Benelux, vervult de brugfunctie tussen Japanse fotografen en de westerse markt. De naam Ibasho Gallery verwijst naar de Japanse term voor ‘een plek waar je jezelf kan zijn’.

Dit najaar staan er verschillende tentoonstellingen gepland. Een ervan is een solotentoonstelling van Munemasa Takahashi, een jonge fotograaf wiens werk erg verbonden is met de ramp in Fukushima.

Hij zette na de tsunami mee een project op waarbij miljoenen aangespoelde foto’s werden verzameld, drooggeblazen en geëxposeerd, zodat overlevenden hun familiefoto’s konden terugvinden. Met een deel van die tentoonstelling, die Lost and Found Project heette, wordt een installatie ingericht.

Daarnaast tonen ze ook Laying Stones, een serie die Takahashi maakte nadat een vriend die aan hetzelfde project meewerkte en familie verloor in de ramp, zelfmoord pleegde. De jongen beroofde zich van het leven in een Japans bos dat bekendstaat voor de vele zelfmoorden die er plaatsvinden. Takahashi bezocht het bos en legde zijn rouwproces vast in een reeks foto’s. Het zijn foto’s die beklijven en de 2 series hangen erg met elkaar samen.

Munemasa Takahashi. Laying Stones & Lost and Found Project
26/10-03/12/2017
Groepstentoonstelling VIVO
07/12/2017-14/01/2018
Ibasho Gallery
Tolstraat 67, Antwerpen
www.ibashogallery.com

Laat een reactie achter

Meer tips