Rijkelijke garderobe in Brokaat & Fluweel

Featured Video Play Icon

De expo Brokaat & Fluweel in het stedelijk Museum van Hoogstraten toont de garderobe van Antoon De Lalaing en Elisabeth Van Culemborg. 

Antoon I de Lalaing huwde in 1509 met Elisabeth van Culemborg, de rijke erfdochter van Jasper van Culemborg en Johanna van Bourgondië, waardoor hij in het bezit kwam van de heerlijkheden Hoogstraten en Culemborg. Een jaar later werd hij kamerheer van de latere keizer Karel V.

Als stadhouder van Holland en Zeeland en later ook Utrecht bekleedde De Lalaing belangrijke bestuursfuncties in diens ‘rijk waar de zon nooit ondergaat’. De gezondheidsproblemen van Margaretha van Oostenrijk zorgden ervoor dat hij in 1530 waarnemend landvoogd van de Nederlanden werd.

De Lalaing trad als bestuurder hard op tegen het opkomende protestantisme en gaf onder meer de opdracht tot de bouw van de Sint-Catharinakerk in Hoogstraten. Daar kan je nu de rijkelijke kledij ontdekken waarin hij, zijn echtgenote en hun tijdgenoten zich in de zestiende eeuw hulden.

Brokaat & Fluweel
Nog tot 22 december 2017
Stedelijk Museum Hoogstraten
Begijnhof 9, Hoogstraten
www.hoogstraten.be

Laat een reactie achter

Meer tips